15 49.0138 8.38624 http://shehrayar.com arrow 0 none 0 Your e-mail has been sent! A problem has occured. Please try again. NEW HOT SALE cookie-true 100
Free shipping on all orders over 40 Special sale every week! High quality products from fair trade.
0
  • Нямате артикули в количката.

Какво е арганово масло?

Какво е арганово масло?

Beauty Hammam Maroc Morocco Argan Scheherazade

Аргановото масло е растително масло, произведено от ядките на аргановото дърво (Argania Spinosa L.), което е характерно единствено  за Мароко. В Мароко, аргановото масло се използва и за директна консумация – върху хляба или се поръсва кус-кус, пастата и др.

Производство на арганово масло

Производството на арганово масло става посредством традиционни методи.

Плодът на дървото арган е малък, кръгъл или овален. Гъста кора обхваща месестия плод. Плода е заобиколен от твърда черупка, която представлява около 25% от теглото на пресните плодове.

Плодът е съставен от един до три ядки, които съдържат арганово масло. От 30% до 50% от наличието на арганово масло в ядките зависи от метода на екстракция.

Извличането на маслото е от ключово значение за процеса на производство. За да извлечат аргановото масло, жените първо изсушават аргановите плодове на открито и след това изваждат месестата каша. Някои производители премахват плътта механично, без изсушаване на плодовете. Мароканците обикновено използват месестата каша като храна за животни.

Следващият етап включва разбиване на аргановата черупка за да се стигне до ядките. Опитите да се механизира този процес са били неуспешни през годините, така че работниците все още го правят на ръка, което го прави продължителен и труден процес. Берберските жени най-често се ангажират с тази трудна работа.

Жените нежно пекат ядките, които ще използват, за да направят това кулинарно арганово масло. След като аргановите ядки са охладени, жените ги смилат и притискат. Кафява на цвят каша, която се изхвлича е  чистото, нефилтрирано арганово масло. Това масло се  прелива  в съдове.  Останалото след филтрацията  често се използва като храна за добитъка.

Козметично арганово масло се произвежда почти по идентичен метод, но аргановите ядки не се печат, за да се избегне прекомерно вкусния аромат.

Прелятото арганово масло се оставя да престои около две седмици, така че твърдите частици, суспендирани в арганово масло остават по дъното, създавайки естествен седимент. После аргановото масло допълнително се филтрира, в зависимост от необходимата яснота и чистота, като чистото арганово масло може да съдържа някои малки седименти. Това е естествена част от процеса на производство и не влияе на качеството и на аромата.

Състав 

Аргановото масло има относителна плътност при 20 ° C (68 ° F) в диапазона от 0,906 до 0,919.

Аргановото масло съдържа токофероли (витамин Е), феноли, каротини, сквален и мастни киселини, (80% ненаситени мастни киселини) Основните природни феноли в арганово масло са кафеена киселина, ванилова киселина, тирозол, катехол, резорцинол, (- ) -epicatechin и (+) – катехин.

В зависимост от метода на екстракция, арганово масло може да бъде по-устойчив на окисляване от зехтина.

Употреба в кулинарията

В кулинарията арганово масло (арганово масло за консумация) се използва за намазване върху хляба, за поръсване на кус-кус, салати и други подобни приложения. Така нар. амлоу, е гъста кафява паста с консистенция, подобна на фъстъчено масло и се получава чрез смилане на печени бадеми и масло от арган, смесени с мед, и също се използва като закуска намазано върху хляб.

Различни изследвания доказват за благоприятните ефекти върху здравето, дължащи се на употребата на аргановото масло. Изследователите заключават, че дневната употреба на арганово масло е един от факторите, който помага за предотвратяване на различни видове рак, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

Козметика

Мароканци традиционно използват неизпечено аргановото масло за лечение на кожни заболявания, както и за поддържане на здрава кожа и коса.

В козметиката, аргановото масло се препоръчва като овлажняващо масло, против акне  и лющене на кожата, както и за подхранване на косата. Това масло също може да се използва като лекарство срещу ревматизъм и заздравяването на изгаряния. Външно, аргановото масло се използва за коса като брилянтин,  срещу бръчки или при суха и олющена  кожа.

Аргановото масло става все по-популярно при употребата му в козметиката. Броят на продукти за лична грижа на пазара в САЩ с аргановото масло като съставка се е увеличила от два през 2007 г. до над 100 от 2011 г. Понякога се смесва с масло от семена от нар  поради своите антиоксиданти ползи, както за кожата и косата.

Аргановото масло също се продава без добавки като естествен грижа за кожата и косата.

Нарастващата популярност на аргановото масло подтикна правителството на Кралство Мароко за планиране за повишаване на производството, тяхната цел е да се увеличи годишното производство от около 2500 до 4000 тона до 2020г.

Въздействие върху природата

Аргановото дърво осигурява храна, подслон и защита в пустинята. Дървета също така осигурява сянка за други селскостопански продукти, а листата и плодовете осигуряват храна за животни.

Аргановото дърво спомага и за предотвратяване на ерозията на почвата, предоставя сянка за пасищни треви, и помага за попълване на водоносните хоризонти.

Незаменимите качества на аргановото масло, поддиква инициатива да се забранят изсичането на дървета и да бъдат защитени от държавата. Дори през 2009 г. започва операция за асаждането на 4300 арганови растения в провинция Есауира.

Създадена е Асоциация на биосферния резерват Арган, RARBA през 2002 г. с цел осигуряване на устойчиво развитие на арановите дървета.

RARBA е-е участвал с няколко големи проекта, включително и Национална програма за борба с опустиняването, PAN / LCD. Проектът включва подпомагане на местното населения с подобрения в основната инфраструктура, управление на природните ресурси, дейности, генериращи приходи (включително производство арганово масло) укрепване на капацитета, и други.

Социални ползи

Производството на арганово масло винаги е имало социално-икономическа функция. В момента производството на арганово масло поддържа около 2,2 милиона души, в региона на производство – Арганери (Arganeraie).

Голяма част от Аргановото масло, произведено днес се прави от няколко кооперации на жените. Ко-спонсориран от Агенцията за социално развитие с подкрепата на Европейския съюз. Съюзът на кооперациите на Жените от Арганери ( Femmes де l’Arganeraie )е най-големият съюз за производство на арганово масло в Мароко. Тя се състои от 22 кооперации, които се намират и в други части на региона (например кооперация Ал Амал, кооперация Amalou N’Touyag, кооперация Tissaliwine и др).

Заетостта в кооперациите дава на жените работа, като помага на много от тях да финансират образованието за себе си или техните деца. Също така им предоставя до известна степен и автономия в общество, традиционно доминиращо от мъже, помага им да бъдат по-запознати с правата си.

Успехът на Арган кооперациите също така насърчава други производители на селскостопански продукти да приемат кооперативния модел. Създаването на кооперациите има голяма подкрепа сред обществото, именно Фондацията на Мохамед VI изследва и защитава аргановото дърво. Подкрепа има и от международни организации, включително международно изследователски център на Канада и Европейската комисия.

Category The Scheherazade group
BUY FOR ME

E-mail Preview

Would you please buy this awesome piece for me dear? :)

Купи

Design Options

E-mail Settings